44.
Kluster: komponera och improvisera
Lyssna på olika ”kluster” – en tonklunga, en duns på pianot eller en tonmassa. Se på exempel hur det noteras, och skapa sedan musik med kluster. Komponera ett stycke eller improvisera!
Uppgiftens skapare
Sanna Ahvenjärvi
Premisser
Minimitid
Mål och resultat
Målsättning
Att bekanta sig med begreppet "kluster" (även cluster, tonkluster eller tonklunga). Att se på exempel av klusternotation.
Konkret resultat
En gemensam komposition eller improvisation som består av kluster.
Instruktioner
• Prata om begreppet kluster och definiera det.
• Hela klassen sjunger, eller spelar, en rad av olika kluster som läraren visar på tavlan. Använd rösten, egna instrument eller keyboardar som finns i klassrummet.
• Hitta på olika kluster och notera, enskilt eller i par. Samla klassen – sjung eller spela alla kluster som ni skrivit.
• Välj ut ett musikstycke som innehåller kluster och lyssna med partitur. Ett bra exempel är "Tren" (Klagosång för Hiroshimas offer) av Krzysztof Penderecki. Lägg märke till olika slag av kluster och analysera.
• Skapa musik med kluster, antingen i par eller i smågrupper. Tänk på instrumentsättning då ni formar grupper. Till exempel piano och ackordeon fungerar bra i par, men de flesta blåsintrument kan spela bara en ton åt gången, och då behövs de fler personer i gruppen. Varje grupp skriver ett musikstycke som innehåller kluster, förslagsvis i form av ett grafiskt partitur.
• Variera och utveckla klustren. Fundera på egenskaper.
– Hur brett är klustret?
– Vilket register spelas klustret i?
– Spelas klustret med en viss klangfärg (timbre), eller kanske en blandning av olika klangfärger?
– Hur går man från ett kluster till ett annat? Exempel: glissando, abrupt, så småningom, en ton åt gången m.m.
– Vilken dynamik?
– I vilken riktning rör sig klustren, går man stegvis eller med hopp? Exempel: halvtonsteg uppåt, ett litet hopp neråt, hoppa upp en oktav m.m.
• Framför och spela in färdiga stycken. Om man vill kan man fortsätta att utveckla stycket och göra ändringar. Går det att förbättra eller förtydliga partituret?
Kategorier
Musikens form och analys
Att spela och sjunga
Notation & musikterminologi
Att arrangera & skapa stämmor
Musikteknologi
Stilarter & kompositionsteknik
Fantasi & andra konstarter
Verktyg & material
Ytterligare material
Lyssna på t.ex. Pendereckis verk Tren – Ofiarom Hiroszimy
Fortsättning
Övningar att fortsätta med