53.
Sök inspiration på resan till skolan
Lyssna på din ljudmiljö. Hittar du något intressant? Spela på ditt instrument och imitera ljud från omgivningen. Skapa musik med hjälp av vardagsföremål. Gå på upptäcktsfärd med hörselsinnet.
Uppgiftens skapare
Minna Leinonen
Premisser
Minimitid
Mål och resultat
Målsättning
Att lära sig om klangfärg (timbre) och instrumentation.
Att bekanta sig med konkret musik (musique concrète) eller vardagsföremål som instrument (found objects).
Konkret resultat
Ett musikstycke eller ett ljudlandskap som bygger på nya spelsätt.
Förberedelse
Eleverna får i läxa: "Lyssna på omgivningen på resan till skolan, välj ut ett ljud och beskriv ljudet". Förbered uppgiften förslagsvis genom att lyssna på konkret musik (musique concrète).
Öva på grafisk notation om det behövs. Se till exempel övning 48, "Grafisk notation utifrån lek och rörelse".
Instruktioner
- Eleverna tar med beskrivningen av ljudet som de hörde på resan till skolan. Det passar bra att spela in ljudet om man kan.
- Presentera fynd i klassen. Läs upp beskrivningen av ljudet, eller spela upp inspelningen.
- Be eleverna att imitera ljuden. Eleverna kan antingen spela på sina instrument eller skapa ljud med hjälp av vardagsföremål. Tips! Ta med föremål hemifrån, eller använd saker som man hittar i klassrummet.
- Sortera olika typer av ljud och diskutera med klassen hur de olika kategorierna skiljer sig åt, till exempel: skarpa ljud, tysta ljud, susande ljud, skrapande ljud, knarrande ljud, visslande ljud, klirrande ljud och så vidare.
- Dela in eleverna i grupper. Grupperna börjar skapa musikaliska idéer ur ljudmaterialet. Spela och fundera. Prova på att kombinera olika typer av ljud. Spinn vidare på idéer och utveckla motiv. Till exempel: Hur låter det om man spelar alla visslande ljud efter varandra? Hur låter det om man kombinerar susande ljud med knarrande ljud? Och så vidare.
- Grupperna redovisar musikaliska idéer för klassen. Imitera och spela på gehör i helklass.
- Skapa ett gemensamt musikstycke ur materialet. Bestäm först vilka instrument som ingår. Prata lite om hur olika instrument skiljer sig från varandra – exempelvis omfång, spelteknik och dylikt.
- Skapa ett grafiskt partitur. Samarbeta och använd idéer från olika grupper. Tänk det som att "klippa och klistra ihop". Skriv noter om det behövs – rytm, taktart och dylikt – eller rita texturer endast i stora drag. Specificera detaljer med hjälp av grafisk eller traditionell notation.
- Tips och idéer: Försök att spela samma ljud med olika instrument, imitera klangfärgen. Bilda en kontrapunkt mellan två olika ljud. Skapa en växelsång av solon och duetter. Låt alla spela tillsammans emellanåt (tutti).
- Fundera på formen. Finns det en höjdpunkt? Lägg till dynamik, karaktär och andra musikbeteckningar.
- Spela från "partituret" och framför stycket i klassen.
Kategorier
Musikens form och analys
Att spela och sjunga
Notation & musikterminologi
Att arrangera & skapa stämmor
Musikteknologi
Stilarter & kompositionsteknik
Fantasi & andra konstarter
Verktyg & material
Beskrivning
Tips! Använd mobiltelefoner för att spela in ljud utomhus.
Ytterligare kommentarer om övningen
Övningen går lika bra att utföra i grupper som i helklass.
En möjlighet är att skapa ljud med hjälp av vardagsföremål som finns i klassrummet. Tips! Spela och improvisera medan ni letar efter lämpliga föremål. Exempel: En person trummar på en stol, någon annan hittar en knarrande dörr, en tredje person knäpper med en kulspetspenna. Och så vidare. Ett litet extra tips: lägg en linjal till hälften på ett bord, tryck ner linjalhalvan utanför bordet och släpp.
Alternativ metod: Arbeta endast elektroniskt med inspelade ljud, Bearbeta ljud med ett ljudredigeringsprogram och skapa riktig "konkret musik".
Ytterligare material
Lyssna på t.ex.:
Pierre Schaeffer: Etude aux chemins de fer (1948)
John Cage: 4´33 (1952)
Bernard Mâche: Korwar (1972)
Trevor Wishart: Vox 5 (1986)
Fortsättning
Övningar att fortsätta med