39.
Variaation keksiminen
Kuunnellaan Beethovenin Kuusi variaatiota G-duurissa ja analysoidaan se nuottiin tutustuen. Keksitään oma variaatiosarja joko itse keksityn tai olemassa olevan melodian pohjalta.
Tehtävän laatija
Sanna Ahvenjärvi
Perusteet
Tarvittava aika vähintään
Tavoite ja tuotos
Pedagoginen tavoite
Tutustutaan käsitteeseen variaatio.
Opitaan tunnistamaan nuottikuvasta rytmistä, melodista ja harmonista variaatiota sekä muuntelemaan olemassa olevaa melodiaa eri keinoin.
Konkreettinen tuotos
Variaatiosarja
Työskentelyn eteneminen
• Tunnin aluksi keskustellaan klassismin ajan variaatioista ja improvisoinnista. Kuunnellaan nuotin kanssa Beethovenin Kuusi [helppoa] variaatiota G-duurissa WoO 77 ja analysoidaan nuotista seuraavia asioita:
- Teema: 8+8 tahtia pitkä. Molemmat puoliskot kerrataan. Lasketaan myös kahden seuraavan variaation tahdit ja todetaan tahtimäärän säilyvän. Kyseessä on siis tiukka variaatio.
- Var.1: Rytminä 1/16-liike. Melodiassa runsaasti kromatiikkaa, esim. tahdin 9 d-säveltä lähestytään alapuolelta cis:n ja yläpuolelta e:n kautta.
- Var.2: Rytminen muuntelu trioleilla. Melodiassa murtosointuliikettä.
- Var. 3: Melodiassa paljon asteikkokulkua. Melodia on yksinkertaistettu ja se soitetaan oktaaveissa. Variaation jälkimmäisen puoliskon loppupuolella on diskantissa dominanttiurkupiste.
- Var.4: Mollimuunnos, jossa tempo muuttuu hitaammaksi ja rekisteri matalammaksi. Melodia soitetaan oktaaviunisonona trillikuvioin koristeltuna. Kaksoispisteet ovat viittaus barokin ranskalaiseen alkusoittoon. Variaation jälkimmäinen puoli on synkopoitu.
- Var.5: Toonikaurkupiste ja dominanttiurkupiste vaihtelevat. Väliäänellä on tärkeämpi rooli, minkä vuoksi tässä variaatiossa on kolme itsenäistä ääntä.
- Var.6: Virtuoosinen loppuhuipentuma, jossa asteikkokulut ja arpeggiokulut vuorottelevat. Rytminä on 1/32-liike.
- Coda: 14 tahdin pituinen coda on koonti lähes kaikista aiemmista sävellyksen elementeistä. Voidaan katsoa, mihin variaatioon kukin codan tahti viittaa.
• Analysoinnin jälkeen oppilaat valitsevat joko yksin, pareittain tai ryhmänä kappaleen (esim. Ukko Nooa, Hyvästi jää talvinen sää, Pieni Nokipoika, Rati riti ralla), johon aletaan improvisoimalla keksiä erilaisia variaatioita käyttäen mm. edellä mainittuja variointikeinoja.
• Variaatiot kirjoitetaan nuoteiksi joko käsin tai nuotinnusohjelmalla.
• Harjoituksen avulla voidaan opetella myös modulaatio rinnakkaismolliin mollin viidennen asteen soinnun kautta ja takaisin duuriin sen viidennen asteen kautta. Voidaan myös opetella käyttämään erilaisia hajasäveliä.
• Improvisointi kannattaa äänittää muistiin seuraavaa tuntia varten, jos sitä ei ehditä nuotintaa vielä ylös.
Tehtävän teemat
Musiikin rakenteet ja analyysi
Notaatio & musiikkisanasto
Sovittaminen & stemmat
Musiikkiteknologia
Tyylilajit & sävellystekniikat
Työskentelyvälineet
Tarkempi kuvaus työskentelyvälineistä
Kuunneltava tai analysoitava teos:
Beethoven: Kuusi [helppoa] variaatiota pianolle G-duurissa WoO 77.
Referenssiteoksena voidaan käyttää myös jotain muuta variaatiosävellystä.
Jatkotehtäviä
Jatkoksi soveltuvia tehtäviä