Lyssna, jag komponerar! (Kuule, minä sävellän!)
I det här projektet som startade år 2011 får barn och ungdomar skapa musik för orkestermusiker och komponera under ledning av dels professionella tonsättare och dels studenter från olika ämnesgrupper och dels lektorn för musikpedagogik på Sibelius-Akademin, Konstuniversitetet. Projektet har sina rötter i New Yorks filharmoniska orkester som utvecklat modellen med namnet Very Young Composers. Modellen nådde Finland tack vare Riitta Tikkanens initiativ och insatser. På hemsidan kan du hitta en sammanställning av kreativa övningar som både pedagogiska ledare, studerande och barn gjort inom projektet.
Kuule, minä sävellän! -övningar (på finska).
Recept för att lotsa komposition (SÄPE)
SÄPE det vill säga ”säveltämisen pedagogiikan koulutus” (ung. utbildning i kompositionspedagogik) startade år 2016 med bidrag från Utbildningsstyrelsen och det var ett samarbete mellan Helsingfors universitet, Sibelius-Akademin (Konstuniversitetet) och yrkeshögskolan Metropolia. Bakgrunden till utbildningen var förändringen av läroplaner i den grundläggande konstundervisningen och i grundskolan. Projektet samlade in goda arbetsmetoder och tumregler inom kompositionspedagogiken samtidigt som deltagarna från olika skolor fick dela med sig av sin kunskap. Metropolia gav ut en sammanställning av resultaten år 2017 under titeln Reseptejä säveltämisen ohjaukseen (ung. recept för att leda komposition). ”Recepten” bygger på arbetsmetoder som SÄPE-deltagarna utvecklat, delat med sig av och testat under utbildningen. Genom dem får läsaren ta del av lärarnas pedagogiska förberedelser och bakomliggande tankar samt hur lärarna lotsade barnen att komponera och att skapa musikaliska idéer. Det finns även en blogg, Säpettäjät, som berättar om utbildningen.
Recept för att lotsa komposition (på finska)
Säpettäjät-bloggen (på finska)
En bok om musikskapande i framtidens skola
”Säveltäjyyden jäljillä – Musiikintekijät tulevaisuuden koulussa” är en finskspråkig bok av Heidi Partti och Anu Ahola (2016) vars syfte är att uppmuntra och inspirera lärare till att testa komposition, låttexter och eget skapande i klassen och att visa hur man kommer igång. Grunden i boken är skolprojektet BiisiPumppu som Teosto, medlemsorganisationen för finska musikskapare, genomförde 2013–2014 och som syftade till att främja musikskapande i skolor. Förutom att boken beskriver det här projektet öppnar författarna även forskningsbaserade perspektiv på komposition. Dessutom innehåller boken praktiska tips för hur man komponerar i skolan.
Boken i elektronisk form (på finska)
Elevaktiv och musikcentrerad undervisning i musiklära (TOMU)
TOMU (Toiminnallinen ja musiikkilähtöinen musiikin perusteiden opetus) var en kampanj som finansierades av Utbildningsstyrelsen och som riktade in sig på elevaktiva arbetssätt inom musiklära genom aktiviteter, lekar, rörelse och spel. TOMU-projektet startade hösten 2010 och fortgick fram till slutet av vårterminen 2012. Resultaten av projektet har samlats på TOMUs webbplats där du kan hitta bland annat elevaktiva övningar i improvisation och i komposition.
Läs mer om TOMU här (på finska)
Komposition i musikskolorna (Ääneni äärelle)
Ääneni äärelle startade år 2017; det är en kompositionspedagogisk kampanj och ett flaggskeppsprojekt av föreningen Finlands tonsättare. Målet med projektet är dels att inspirera barn och ungdomar till att upptäcka konstmusiken genom eget musikskapande och dels att utveckla musikskolornas förmåga att erbjuda undervisning i komposition. Projektet fokuserar på att utveckla nybörjarundervisningen i komposition, att stärka tonsättarnas pedagogiska utbildning och att ge stöd åt musikinstituten i deras arbete med en kompositions- och improvisationsundervisning som följer den nya läroplanen. Ääneni äärelle har spridit sig till nästan hela Finland. De deltagande musikskolorna sträcker sig från huvudstadsregionen till Lappland och antalet når sjutton på våren 2019. Projektet finansieras med bidrag från Finlands tonsättare rf, Teosto, Stiftelsen för musikfrämjande (MES) och Finska kulturfonden i Birkaland (SKR, Pirkanmaan rahasto).
Läs mer om projektet här (på finska)
Övriga pedagogiska kampanjer av Finlands tonsättare rf
Finlands tonsättare har genomfört många kompositionspedagogiska projekt. SäPe (2014–2017) engagerade tonsättare för kompositionspedagogik och funderade kring frågan: ”Vem får komponera?”. ITU (2013–2015) förde ut tvärkonstnärligt skapande i skolor.
SäPe 2014–2017 stärkte tonsättarnas pedagogiska färdigheter (på finska)
SäPe-projektet 2014-2017 funderade kring vem som får och kan komponera (på finska)
ITU 2013–2015 förde ut tvärkonstnärligt skapande i skolor (på finska)
Ett pedagogiskt seminarium vid Nordiska musikdagarna 2018
I samband med de nordiska musikdagarna i Helsingfors anordnades den 8 till 9 november ett internationellt seminarium med fokus på kompositionsundervisning för nybörjare, under titeln Pedagogy and Equity in Teaching Composition for Young Students. Tonsättaren och kompositionsläraren Markku Klami planerade, producerade och koordinerade seminariet.
Experter i branschen från alla nordiska länder deltog i seminariet, och det blev en presentation av nya initiativ och projekt inom kompositionspedagogiken. Även frågor om jämlikhet och jämställdhet i branschen lyftes fram och belystes från olika perspektiv under seminariets två dagar. Seminariet innehöll förutom föreläsningar och introduktioner även praktiska övningar. Avslutningsvis diskuterade deltagarna möjligheterna för nordiskt samarbete kring kompositionspedagogiken.
Ett jämlikt musikskapande (Yhdenvertaisesti säveltäen)
Yhdenvertaisesti säveltäen -projektet startade år 2019 och syftar till att ha en positiv inverkan på roll- och arbetsfördelningen i konstmusiken, på rådande attityder och på uppfattningar om tonsättaryrket. Målet är att dämpa könssegregationen i branschen och att förespråka jämställda möjligheter att delta. Forsknings- och utvecklingsprojektet erbjuder kompositionsundervisning och mentorskap främst för 15–20-åriga flickor och ickebinära personer – dock utan att utesluta pojkar. Deltagarna kommer att få kompositionsundervisning och mentorskap under ett år, både enskilt och gruppvis, och första fasen av projektet kommer att kulminera i en kompositionskonsert och i ett seminarium våren 2020.
I projektets arbetsgrupp ingår Heidi Partti, Riikka Talvitie, Markku Klami, Minna Leinonen och Anu Ahola. Samarbetspartner är föreningen Finlands tonsättare, utbildninsprogrammet för komposition och musikteori på Sibelius-Akademin samt den nationella promotorn Music Finland. Projektet är en del av forskningen i Konstuniversitetets konstpedagogiska forskningscenter CERADA som finansieras av Martin Wegelius minnesfond, Stiftelsen för musikfrämjande (MES), och Finlands tonsättare rf. Projektet kommer att öppna sin hemsida under våren 2019.
Bild: Markku Klami