Text: Heidi Partti
Komponerande är till för alla
”Men att musicera är väl alltid kreativt vare sig man spelar, sjunger eller gör egen musik? Varför ska just komponerande lyftas fram som kreativt musikskapande?”
Frågan från en person i publiken överrumplade mig. Jag hade precis hållit en timmeslång föreläsning om hur viktigt det är med komponerande i musikundervisningen och gång på gång hade jag upprepat begreppet kreativt musikskapande.
Jag hade berättat om de nya finländska läroplansgrunderna i musik, om hur styrdokumenten ger skolornas musiklärare i uppdrag att regelbundet ge eleverna möjlighet att komponera. Jag hade uppmanat musikpedagoger från olika utbildningsnivåer och med varierande uppdrag att friskt och modigt inkludera kreativt musikskapande i sina arbetssätt och sin undervisning.
Men mitt budskap hade inte blivit helt klart för publiken. Och det är inte så konstigt. Finländsk musikpedagogik bygger på ett ”mångsidighetens etos” (Muukkonen 2010) och är
» Läs mer...
Berättelser, improvisation och ständig rörelse – Tankar om kompositionsundervisning
Text: Markku Klami
Mina förtroendeuppdrag och min verksamhet som pedagog inom musikfältet har i mitt fall spelat en betydande roll för min självbild som professionell tonsättare. Sedan 2001 har jag undervisat i komposition inom den grundläggande konstundervisningen, både individuellt och i grupp, och dessutom undervisat i olika musikgestaltningsämnen, från solfège via musikteori, -historia och -analys till musikfilosofi. Jag har föreläst vid högskolor, handlett undervisningspraktikanter och utbildat olika instanser speciellt i att undervisa komponerandets grunder. I mina förtroendeuppdrag som styrelsemedlem bl.a. i Finlands Tonsättare rf och Finlands musikråd har jag på ett brett plan fått bekanta mig med såväl det inhemska som det internationella
» Läs mer...
Kompositionsundervisning med eleven som utgångspunkt
Text: Pasi Lyytikäinen
Vid sidan av mitt komponerande har jag sedan 2000 undervisat komposition som bisyssla, vid alla utbildningsnivåer i Finland från grundskola till universitet, både individuellt och vid verkstäder av olika slag. Mina yngsta elever har varit under tio år gamla och de äldsta vuxna med flera års erfarenhet av sitt yrke. För tillfället är jag kompositionslärare i bisyssla vid Mellersta Helsingfors musikinstitut.
Jag har även handlett övningar i kompositionspedagogik vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Av dessa projekt kan nämnas till exempel det av Sibelius-Akademin koordinerade, för barn avsedda projektet Lyssna, jag komponerar! –projektet samt det åt konstfostrare och klasslärare riktade projektet Digitarina.
Eleven som utgångspunkt då kompositionshobbyn inleds
En elev som söker sig till studier i komposition har ofta åtminstone en liten egenhändigt gjord komposition eller många små musikaliska motiv, som kan bli en komposition. Men så är inte alltid
» Läs mer...